Preventív gerinctréning, stretching

A gerinctréning segít, hogy növeljük a gerincoszlop mozgásterjedelmét és a gerinc megtartásában szerepet játszó izmok (hasizmok, farizmok, mély hátizmok) erősítését. Megfelelő gyakorlatokkal nyújtjuk a rugalmatlan, tónusosabb izmokat, és erősítjük a gyengülésre hajlamosabb izomcsoportokat.

Különböző gyakorlatokkal fejlesztjük az egyensúlyérzéket, ami nagyon fontos szerepet játszik életünkben, hiszen a test stabilitásáról gondoskodik. Magabiztosabbá tesz, javítjuk a reakciókat, fejlesztjük vele együtt a koordinációt, a sportban az eredményességet, és elkerüljük az egyensúlyzavarokból származó esetleges sérüléseket.

A preventív gerinctréning egy 60 perces foglalkozás, vegyes korosztály számára. Az ülő-és mozgásszegény életmód miatt főképp felnőttek veszik igénybe a foglalkozást. Az elmúlt időszakban viszont gyakrabban látni, hogy a fiatalabb korosztály is küzd hanyag tartással és mozgásszervi problémákkal.

Én javasolni szoktam, hogy már 14 éves kortól érdemes gerinctréningre és stretchingre járni, megelőzve a későbbi esetleges problémákat. Aktívan sportoló gyerekeknél gyakorta alakulnak ki különböző sérülések túlterhelés, gyenge izomzat, helytelen testhelyzetben végzett egy irányú mozgás, flexibilitás hiánya miatt. Ezeket megfelelő nyújtásokkal, erősítésekkel ellehet kerülni. Nyújtás hiányában az ízületek merevebbek, az izmok rugalmatlanok, így a szövetek könnyebben sérülnek és hamarabb kialakul a sportsérülés.

A rendszeres tornáztatás szebb testtartást, növekvő teherbírást, javuló közérzetet, jobb egyensúlyérzéket ad és a gerinc menti fájdalmak csökkenését, megszűnését eredményezi.

Figyelem, az oldal cookie-kat használ. Az „Engedélyezem” gombra kattintva vagy az oldalt tovább használva elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem Bővebb információ