Image default
Életmód Mozgás

Életmódtanácsok – A “banyapúp”

Az a fránya banyapúp, avagy a cervicothoracalis flexiós kontraktúra.

Kezdésképpen bogozzuk ki ezt a csúnya, hivatalos kifejezést!

Lényegében a nyaki (cervicális) és a háti (thoracalis) gerincszakasz elváltozásáról van szó.

A flexiós alatt pedig a fej előre hajlított helyzetben való rögzülését értjük.

A sok ülőmunka miatt a gerincünk a napi 8-10, ne adj Isten több óra alatt jelentősen megváltozik. A porckorongok vizet vesztenek, rugalmatlanná válnak. Lecsökkenek az anyagcsere folyamatok; mozgásbeszűkülés alakul ki a nyaki, a háti és az ágyéki gerinc szakaszon.

A banyapúp a C7-es, azaz cervicális (nyaki) 7-es csigolyát érinti a leginkább. Ezt könnyedén megtalálhatod magadon is, ha hátra nyúlsz a nyakadhoz; ez a legjobban kiálló csigolyád. Körülötte tenyérnagyságú puha púpocska alakul ki, mely a helytelen testtartásnak köszönhető.

A helytelen testtartás miatt felszaporodik a kötőszövet, a rossz vérkeringés és anyagcsere hatására megkeményedik az izomzat.

 Nézzünk 5 tippet a probléma megoldására!

  1. Húzd ki magad

Hányszor halljuk ezt gyerekkorban… Majd helytelenül az illető kidülleszti mellét, felhúzza vállait, és összehúzott nyakizmai segítségével hátraveti a fejét. Ezt a pozíciót persze 5 percig sem bírja – ami nem is baj.

Próbáljuk meg már gyerekkorban fejleszteni a testtudatot. A gyerekek könnyebben megértik az instrukciókat, ha képekben beszélünk.

Pl.: Nyújtózz meg a fejtetőddel felfelé az ég felé, mint a fa ágai.

A helyes tartáskor figyeljünk, hogy lapockáinkat zárva tartsuk, vállunkat lazán engedjük le, a köldököt közelítsük gerincünk felé és fejtőtővel nyújtózzunk felfelé.

  1. Mozgás, mozgás, mozgás (bodyART®, Pilates, úszás, jóga..)

Mindegy, hogy mit, csak mozogj! Mozgásban legyél. Mind élettani, mint mentális értelemben.

Nagyon sok nyaki nyújtó gyakorlatot lehet már ülve is elvégezni akár számítógép előtt is.

A bodyART®, Pilates gyakorlatai között megtalálunk számos gerincnyújtó és erősítő gyakorlatot, melyekkel a gerinc melletti szalagok, izmok rugalmasságát, feszességét tudjuk magunknak fejleszteni.

3. Hogyan alszol?

Egy nagyon sarkalatos pontja a helytelen testtartás kialakulásának a rossz pozícióban töltött alvás. A legrövidebb alvási idő is általában 6 óra (kivéve vizsgaidőszakban :)). Vagyis ennyit töltesz egy bizonyos testhelyzetben, ami komolyabban tudja befolyásolni szintén a púp kialakulását, de más háti elváltozásoknak és deréktáji problémáknak is az okozója lehet.

Milyen a matracod és a párnád?

A magas párna veszélye, hogy valamilyen szögben meg van döntve a fejed és alá van támasztva. A púp kialakulásának szempontjából a legrosszabb összeállítás a nagyon puha ágyon, nagy párnával a fej alatt hanyatt fekve aludni, hiszen ebben az esetben nem csak napközben dőlnek előre a csigolyák, hanem még este is, amikor pihenni kellene.

Ami optimális – ellenben nehezen megszokható – és púp-ellenes: a keményebb matrac, kis párnával vagy párna nélkül.

A leghatékonyabb eljárás a földön alvás, hanyatt fekve. Ez tudja a legjobban meggyorsítani a púp eltüntetését.

  1. Masszázs

Az általánosságban leginkább elterjedt svédmasszázs technikák is kedvező hatással vannak a megváltozott izomtónusok egyensúlyának javításában.

A feszes, rugalmatlan izomrostokba jutó friss oxigénnel teli vér segíti a szövetek természetes regenerációját.
A masszázs kezelésben használt, mélyebb anatómiai tudásra épülő, izomburok- (myofascia) kezelési technikák és passzív mobilizációk azonban már egy következő szintre emelik a megváltozott nyak-vállövi statikai helyzet harmóniájának helyreállítását.
A már kialakult púp esetében a nyaki gerincszakasz és a váll mobilizációja a legfontosabb.

  1. Kinesio-tape

Gyógyszerektől, kemikáliáktól mentes, rugalmas, lég- és vízáteresztő szalagok lazítják vagy korrigálják az adott sérült szövetet anélkül, hogy annak mozgását akadályoznák. A megfelelően felhelyezett „tape”-k felgyorsítják az ízületi-izomproblémák gyógyulását, hiszen élettanilag felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok és a nyirokkeringés.

Használhatunk lazító és korrekciós technikákat.

Ha lazító technikát alkalmazunk (izomfeszülés, görcsök esetén), tehermentesül a bőr és a bőr alatti kötőszövetes állomány, illetve a fájdalomérzékelő receptorokról nehezedő nyomás folyamatosan szűnik.

Korrekciós technikánál ízületek, csontok, izompólyák hibás helyzetét tudjuk korrigálni akárcsak a púp esetében.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó bejegyzések

Sokan felhúzzák a vállaikat, leszegett fejjel járnak,miért?

Bán Zsófia

SMR henger. Társunk az edzésben.

Bán Zsófia

Milyen gyakorlatokkal segítheted elkerülni a hát és derékfájást?

Bán Zsófia

Szóljon hozzá

Figyelem, az oldal cookie-kat használ. Az „Engedélyezem” gombra kattintva vagy az oldalt tovább használva elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem Bővebb információ